Skip to content Skip to navigation

Center for Academic Medicine

 

Project Description

The Center for Academic Medicine (CAM) will provide a consolidated office and administrative environment for several Stanford Medicine departments currently located throughout the Stanford Medicine campus. The new center will primarily house clinical faculty, computational researchers and departmental administration and leadership. Although no clinical functions will be undertaken within the building, it will be essential to support clinical faculty and educators as they perform their duties in the nearby Hospitals and Clinics.

The CAM project has two major components:

  • A four story, 170,000 gross square foot office and administrative building inclusive of several amenities for the building occupants such as a small conference center, a café and a fitness center.
  • A three story underground parking structure with approximately 830 spaces to replace existing surface parking and provide adequate parking for the new building occupants.

CAM 1 is carefully situated to respond to the neighborhood context and site conditions. The west façade aligns with Quarry Road to enhance the urban streetscape. The southwest corner of the building engages the new Arboretum gateway from Welch Road and provides an inviting entry into the Lobby, a welcoming portal to the courtyard, and a prominent picture window with views back to campus and the School of Medicine. The courtyard landscape balances the active areas that support the commons spaces with the passive nature of the Arboretum.

The design of the building is grounded in the School of Medicine architectural ‘kit of parts’ and also responds to the regional context. The primary wing of the building facing Quarry Road meets the sky with a roof lid that complements the roofs of recent School of Medicine buildings. The body of the building will be the standard Rocamat limestone complimented by matching precast. Terra cotta cladding at the entry commons and along a portion of the building base provides a warm accent and harkens back to the terra cotta roofs of our more historic Stanford architecture. The courtyard facades, designed to have more glazing and transparency, provide generous views to the arboretum and activity in the courtyard.

 

Project Data

Department/School:  Stanford Medicine
Architect:  Hellmuth Obata + Kassabaum
Contractor:  Level 10
Gross Square Feet:  170,000
Construction Schedule:  Fall 2017 – Winter 2019
Construction Hours:  6am - 4pm
Project Executive:  Paul Forti, pforti@stanford.edu

 

 

Safety Reminders

  • No unauthorized persons may enter the construction site without the authorization of Level 10 Construction.
  • Any Stanford visitor to the site needs to be accompanied by staff from the Department of Project Management.
  • Hard hats, closed toe shoes, long pants and shirts with sleeves are required on the jobsite at all times.

 

Project Updates

For project notices, please refer to the neighborhood webpage and weekly neighborhood updates.